NATHALIE ERICSON - mitt enkla liv !

Kategori: Hästsnack

Brunstiga ston och en sugen valackHerregud vad jag har skrattat idag, kan börja med att säga att vi har fått ställa Gines i en hage vid stona då valackerna busar lite väl hårt och lekfullt just nu och en av dom är nu halt. Fick dela av en liten bit av stonas hage, så han går fortfarande i en lagom stor hage. MEN vad jag har skrattat idag alltså - stona är så brunstiga att dom inte vet vart dom ska ta vägen, rinner efter dom hela tiden, står och trycker upp sig mot strömtråden mot Gines och är helt sjukt sugna hahaha. Fyra av sex ston är brunstiga liksom, snacka om sammansvetsad cykel hahaha! medans dom andra två är svin sura och attackerar Gines hela tiden och G vet inte vad han ska göra, han fattar ingenting, står och luktar och bara " hallå, vad vill du att jag ska göra? ska jag klia dig? ska jag dra i täcket? hallå säg vad vill du? " HAHAHA så söta att jag dör. 

BURN DIN MOTHERFUCKER

 

Idag har jag och Emelie eldat upp lite saker i stallet, trasiga täcken, trasiga boots grimmor mm. Stod där och tänkte " BRINN NU DIN JÄVEL " och kollade på mina två trasiga täcken. 

Min tisdag

Efter en massa bilkörande hela dagen sitter jag äntligen i soffan här hemma. Imorse åkte jag och Jens ut till Orust för att hämta hem hans Audi RS4 som har vart på lagning/koll , den är äntligen hel och går som den ska vilket är helt underbart då vi ska ha den när vi åker upp till Norge om dryga två veckor för att åka skidor tillsammans med min familj. Men framför allt är det skönt att den är hel och funkar eftersom Jens har försökt få i ordning på den i nästan 8 månader men den har hela tiden krånglat, nu går den som en klocka och jag är så glad för att Jens är glad. 

Hängde med ut till verkstaden en liten stund innan jag begav mig till stallet, lunchade hästarna då Lotta hade jobbat natt ( tror jag ) och var iväg. Efter jag hade lunchat tokstållarna så började jag allt fix i stallet, mockade, vägde hö, och gjorde kraft samt mockade rasthagarna. 
Alltid när jag är i stallet och går runt och fixar och har mig så lyssnar jag alltid på musik, känns som allt går lite fortare och man får en lite godare känsla av att gå runt och greja, tycker jag i alla fall - vad tycker ni eller hur gör ni ? 

Nu sitter jag i soffan, ska äta lite mat och sen ska jag sätta mig med plugget - har prov i slutet av veckan så behöver verkligen sitta lite varje dag nu och försöka lära mig allt så att det sitter, jag blir alltid så himla nervös inför prov. Så får sätta igång nu, ha fortsatt trevlig dag och kväll ! 

 

 

Hur söta är inte dessa ston!? 


 

 

Inte kul att vara själv

                                                                                                          


En pigg liten flis i hagen, EFTER ridpass. Blir lika förvånad varje dag hur mycket energi denna tjejen har, så mycket nerv och energi i denna lilla häst. Inte kul att stå själv i hagen heller när kompisarna skulle in och fixas i ordning, men att det står en valack i hagen bredvid det spelar inte någon som helst roll. 

Kvällsmys

                                                                                                                    

Godkväll! Hur har eran dag varit? Min har vart kanon faktiskt. Jobbat, vart i skolan och sedan ridit Flisan. Hon var jättefin idag, men lika pigg som vanligt. Denna tjejen alltså, vad jag tycker om henne. 

LastträningGodmorgon! 
Vart i stallet sedan halv åtta imorse. Morgonfodrade och släppte ut, började fixa för Gines och sedan Flisan. Klockan nio kom Josefin som skulle hjälpa mig med lastning, hon är jätte duktig så jag tyckte att det var värt att testa. Hon fick inte in honom, men han stod på rampen, han var lugn och nyfiken men visste inte riktigt hur han skulle göra med baken. DET är ett stort steg framåt i rätt riktning. Men hon märkte att det är nått han är livrädd för, så antagligen har han blivit intvingad och har ett hemskt minne ifrån det. Men vi jobbar på och hon kommer nästa lördag igen. Jag är nöjd, det känns bra. 

Ska fixa klart resten och sedan ska jag åka och jobba några timmar, 13.30-22.00 sedan blir det hem och lägga sig för att vara i stallet klockan åtta imorgon bitti igen, ha en fin lördag allihopa ! 

Snacka om skillnad

 

Hjälpte Emelie att klippa flisan idag, vi köpte ju en klippmaskin ihop innan jul eller om det var efter jul. Emelie är riktigt duktig så hon visade mig hur man skulle tänka då jag aldrig klippt en häst förut, om man inte räknar ett litet hjärta på ponnyernas rumpor haha. Längtar till jag ska klippa Gines nu för han är fan långhårig alltså! 

wow på dessa benskydd

 

 

 

Har ni sätt dessa sjukt snygga dressyrskydden som PS har släppt precis?  Ni hittar alla här, dom är ju bara för snygga! Älskar dom i brunt och vitt, tänk och ha dom vita på en framridning?  Vilken färg är eran favorit!? laughing

Biggles till Lina Dolk

Måste bara säga hur glad jag blev när jag fick se denna nyhet på Linas blogg och instagram. Det är precis såhär det ska vara inom ridsporten tycker jag, det ska inte alltid handla om pengar och vem som har störst plånbok. Det är tyvärr så det är inom ridsporten, mestadels. Men så ibland så händer det något så fantastiskt som detta, att det inte handlar om vem som har tjockast plånbok, utan Biggels går till en fruktansvärt duktig ung talang, som ska få äran att lära sig så otroligt mycket på denna fina hingst. Jag tycker det är vackert och det är precis såhär ridsporten borde vara.
Nu ska ni få läsa det som Kristian har skrivit, vad han tycker om att Biggles ska gå till Lina. Jag tycker det är så fint skrivet.

 

 

" 2010 tog jag över Biggles från Jan Brink, nu var det dags för mig att lämna över Biggles till sin nya ryttare nämligen den unga talangen Lina Dolk. Självklart känns det lite sorgligt att mina år med Biggles nu är över. Men det känns väldigt roligt att få lämna ifrån sig en häst som mår absolut super både i kropp och knopp. 

Dessutom är det väldigt roligt att en ung ryttare får chansen att lära sig på en mästare som Biggles. Redan första gången Lina provade Biggles blev jag glatt överraskad över hur enkelt hon kunde lotsa runt Biggles och med tanke på Linas leende så var det en stor glädje i henne att rida honom. En rolig detalj är att Lina har en dotter till Biggles hemma i stallet. 

Det är många bitar som ska stämma när man byter ryttare på en häst. Det är inte bara själva ridningen i sig. Utan alla saker runtomkring som är minst lika viktiga. Därför känns det väldigt skönt att Lina med hjälp av sin tränare Emelie Brolin nu tar över. Lina har spenderat flera dagar här på Ågesta för att lära sig allt kring Biggles och då även kunnat rida Biggles med min hjälp och få veta var "knapparna" sitter.

En sådan här händelse är väldigt ovanlig. Att en ung ryttare får ta över en etablerad häst händer. Men i hästbranschen handlar det om stora pengar för att dessa händelser ska ske. Men i Biggles fall så är det precis tvärtom.

Man kan säga att talang och inställning kommer före pengar vilket är som sagt ovanligt men väldigt skönt när det får vara så.

Biggles ägare Ingrid Lundberg Persson har aldrig varit intresserad av att sälja Biggles vilket möjliggjort dels flytten från Jan Brink till mig och nu flytten från mig till Lina Dolk. 

Hos Lina ser jag en ryttare med stor portion känsla i sin ridning men också en enorm drivkraft och arbetsvilja. Det är en så stor och viktig del av sporten. Man kommer ingenstans om man tror att ridsport är enkelt och inte orkar kämpa. I Linas fall har nu allt kämpande gett henne Biggles. Och att få som jag kallar det rida "facit" dvs en häst som kan allt som en dressyrhäst ska kunna är guld värt. Och dessutom efter att jag sett Lina rida honom inser jag att jag måste gjort många saker rätt under åren. 

Dressyr handlar inte om styrka. Det handlar om teknik. När jag ser Lina på Biggles inser jag att jag gjort ett bra jobb. Lina är både kortare än mig och väger mindre än mig och säkerligen inte lika stark som mig. Men ändå så lyssnar Biggles på varje liten signal. Det gör att det sorgliga i att lämna Biggles övergår i glädje och positiv förhoppning om en bra framtid för Biggles! 

Tack Biggles för många rolig men också utmanande år. Jag har lärt mig enormt mycket!

Tack Ingrid Lundberg Persson för samarbetet under dessa år.

Lycka till Lina med din och Biggles framtid. "

Godmorgon lördag

Startar min lördag på bästa sätt, i stallet. Har stalltjänsten denna helgen så var i stallet redan 07.40 imorse och morgonfodrade och släppte ut alla hästarna i det underbara snöiga vädret. Tycker det är så mysigt när det är lagom med minus grader och det ligger stora drivor med snö överallt. 
Ska alldeles strax jogga Gines en sväng och se hur han känns idag, han fick nya skor igår eftersom han lyckades tappa båda bak för någon vecka sedan. Så ska bli skönt att komma upp i sadeln, först ska jag mocka klart, fixa i ordning Gines mat, sen blir det lite ridning och luncha hästarna. Ha en riktigt fin lördag allihopa!

 

På önskelistan

 

Det här är verkligen något som jag ska införskaffa mig, hur mysig ser den inte ut egentligen? - jag har faktiskt klämt lite på den när jag vart på Hööks men hela tiden känt att det inte är något jag behövt just nu. Men nu har kylan börjat komma, har ett ridtäcke och några skrittäcken, men vill ha en stor mysig filt. Så detta blir nästa hästinköp. 

Mål för 2016

Inför 2016 som snart knackar på dörren så finns det ju såklart mål och planer. 

Jag planerar tävlingsdebut till våren någon gång, och då är det framförallt mycket pay'n ride för att få honom att komma ut och vänja sig. Börja med en LC så han känner sig säker och förhoppningsvis köra en LB lite längre fram på året. Jag ska ta det lugnt med honom, göra allt i hans takt och känna att han känner sig säker - och gå vidare utifrån det. 
Till att börja med är det framförallt träning av " tävling " som är fokuset i det hela, att Gines ska känna sig trygg med hela tävlingsgrejen och att vi ska tävla ihop. Att få bra procent och vara nöjd med sin ritt är givetvis en stor del i målen, men det får komma med rutinen helt enkelt. 

Att tävla är inte alltid så enkelt som det ofta ser ut, det ligger mycket bakom varje ekipage. Man behöver träna mycket, på många olika punkter. Allt grundar sig egentligen i en bra relation mellan häst och ryttare, att man är trygg och litar på varandra. Så det är bara att öva, öva och öva lite till, då får man precision och flyt och bra resultat. 
Gines är en väldigt trygg kille som förlitar sig ibland lite för mycket på mig på ryggen än vad han egentligen borde. Styr jag mot ett hinderstöd så skulle han gå rakt in i det för han litar på mig. Ibland är han lite för dumsnäll för sitt eget bästa haha. 
Men han är som sagt väldigt trygg och lugn för att bara vara 4 år, han är inte rädd för mycket. Så jag tror * PEPPAR PEPPAR * inte att det kommer bli några problem med att träna honom inför tävling, men man ska aldrig säga aldrig. 
Ett drömmål är LA-debut nästa höst, beroende på hur våren och sommaren går naturligtvis - men ett mål är ett mål ! 

Vad har ni för mål med era hästar inför 2016? 

 

 

 

 

Tårarna bara rinner..

 
Idag är en sån dag jag saknar dig lite för mycket. Då tårarna bara rinner..när hjärtat verker och det känns som du inte riktigt kan andas ordentligt. 
Du hade verkligen ett hjärta av guld. Du var så fin, från insidan och rätt ut. Det lös kärlek igenom dina ögon trots allt hemskt du har fått gå igenom. Har inte riktigt förstått att du borta..fan vad jag saknar dig killen, idag är en sån jobbig dag när tårarna bara fortsätter att rinna nerför mina kinder..
Jag vet att du har det bättre där du är nu, jag vet det men fan vad ont det gör. Jag vet att du är tillbaka i ditt fina Spanien och galopperar i full fart över stränderna längs havet. Jag hoppas att du tittar förbi mig ibland, och ser hur mycket jag saknar dig och hur mycket du gav mig på den korta tiden jag fick känna dig, och kanske dra en sån underbar busgalopp-sträcka över ängen som du älskade. Smärtfritt såklart, jag hoppas verkligen att du mår bra nu, att du inte har ont och att du ser att allt vi gjorde och försökte göra för dig var av ren kärlek. 
 
Det var inte lätt den där dagen för två veckor sedan. Det var precis som om du kände det på dig, att det nu var över. Som att du hade accepterat det på nått vis. Du var så himla lugn. Jag hade betämt mig för att jag inte skulle vara med när det skedde men mitt i allt, när vi stod där så kändes det helt plötsligt så rätt. Jag ville vara med dig hela vägen, till slutet och det var jag. Det var inte lätt att stå där, se in i dina stora kolsvarta mjuka ögon och se hela du bara försvinna, när du fick sprutan och 3 sekunder senare se dig falla ner på marken...det gick så otroligt fort att jag knappt hann reagera men ändå brast jag ut i gråt, ner på knä och kunde knappt andas. Att ligga där med ditt huvud i mitt knä och tårarna som blötte ner dig, känna för varje minut hur du blev kallare och kallare..Fyfan det var verkligen det värsta jag har vart med om, dom tuffaste minuterna i mitt liv. Men nu vet jag, nu vet jag att du har det bättre, och nu vet jag hur det går till. Nu kommer jag aldrig mer utsätta mig själv för den smärtan igen. Men jag är glad att jag höll mitt löfte. Jag var med dig till slutet. Älskade hjärtat, kommer alltid ha med dig i mitt hjärta och i mina minnen, föralltid i mitt hjärta lever du. 
 

Själar säger aldrig farväl

 

Sov nu så gott mitt älskade lilla hjärta, vi ses i ett annat liv och det är fruktansvärt att du har behövt gå igenom all denna skit bara 6 år gammal..jag är glad att kunna säga att du har vart min i 6 veckor och jag kommer saknar dig som tusan, men jag vet att du har det bra nu och jag älskar dig av hela mitt hjärta, vi ses snart igen fina älskade Carrancho. 💛

Carrancho

Det har ekat tomt här på bloggen ett tag, fått så fina kommentarer av er. Anledningen är många, man en stor del i det hela är att jag och Sandra ( min halvkusin ) har bestämt oss för att köpa häst. Letat och kollat på några stycken och det var en liten kille som fångade våra hjärtan, Carrancho. Som visade sig vara väldigt sjuk..han ska till himlen på torsdag.. Ska berätta lite om honom och vad han har råkat ut för. 

Här är han 3-4 år och hingst, i Spanien. Han kunde spansk skritt och påbörjad piaff och passage. Har ni sätt något finare? 

 

Carrancho är en kille på precis fyllda 6 år. Från Spanien. Han är en Hispano Lusitano, 164 cm i manken. Han importerades från Spanien i november till en privat person som sedan fick familjeproblem och lämnade honom till ett försäljningstall i maj. Där har han inte haft det så bra, för att han har vart sjuk och inte mått bra, dom på försäljningstallet kunde aldrig anat vad han led utav..
Vi besiktigade honom och han var felfri på röntgen i ben och rygg, vilken lättnad för oss! Men.. sen visade det sig att han hade 3 stycken melanom knölar vid ganaschen, som dom på försäljningstallet påstod var en brosk skada av spark i hagen. Veterinären ville ta ett blodprov på en spansk sjukdom, som 40-77% av alla spanska hästar har, som dom lever med. MEN som är kronisk och finns inget att göra något åt. I Spaninen lever hästarna med detta. Han vägde 431kg...mindre än en D-ponny som står i stallet som är smal. Veterinären kunde inte göra en rättvis bedömning så hon ville att vi skulle ta med honom hem och komma tillbaka efter 3 månader för en ny besiktning och se hur han ser ut i kroppen då, om han inte har blodsjukdommen. 

 

Här är han när han precis kom till försäljningstallet, superfin i kroppen men redan där ser man att han är lite tunn. 

 

Sjukdommen heter Prio Plasmos och gör så att alla röda blodkroppar exploderar. Resultatet i detta gör att hästarna rasar i vikt, får feber och kan inte ta upp någon näring. Dom får såkallade " skov " och det vet man aldrig hur ofta, det kan handla om 1 gång på tio år eller 10 stycken i månaden..

 

Vi bestämde oss för att ta hem honom medans vi väntade på blodprovet, han har vart hos oss i lite mer än 2 veckor nu och sån skillnad på häst efter bara 3 dagar. Dom första dagarna kunde vi inte ens sätta på honom täcket för han kastade sig i boxen, backade när man skulle ta in honom från hagen osv. Han har fått rejält med stryk i Spanien och det är så tråkigt och se på en sån otroligt fin häst. MEN, han är en helt annan häst just nu. Står och gosar och pussar en i ansiktet, kommer springandes i hagen och vill hela tiden se vad man gör och vara med. Han har landat i sig själv, känner sig trygg och börjar må bättre. Det är så himla skönt och se. Carrancho är en sån fantastisk individ, en häst trots sina endast 6 år på jorden har han ett sånt skarpt och klokt huvud, och världens finaste hjärta, dom lugnaste ögonen jag sätt som bara borrar sig in i själen på vem som helst.. 

 

Men..blodsvaret kom i torsdagskväll, och han har sjukdommen. Den aggressiva varianten dessutom, så det finns tyvärr inget mer och göra för honom än det vi redan har gjort. Han har åtminstone haft det väldigt bra hos oss den sista tiden i hans liv och det gör mig lite bättre till mods. Jag vet att vi har gjort allt vi kunnat för honom och det är inte många som hade tagit denna chansen som vi gjort. Det är väldigt jobbigt för oss just nu och jag vet inte riktigt vad jag ska säga mer, men jag behövde få skriva av mig för det gör så fruktansvärt ont i hjärtat.. 

Upp